5.jpg

JOULUATERIAN RAIKAS LOPETUS

Karpalo on sesongin myöhäisin marja ja sopii oivallisesti jouluaterialle. Modernia maakuntaruokaa -kirjan tyrnivanukkaasta voi muokata jouluisen version vaihtamalla tyrnit karpaloihin. Jälkiruoka on nopea tehdä jouluvalmisteluiden ohessa ja se täytyy valmistaa viimeistään edellisenä päivänä, joten aattona ei tarvitse viettää enää aikaa turhaan keittiössä. Vanukkaaseen tuovat särmää rosmariinimarinoidut karpalot. Jälkiruoan seuraksi sopii mainiosti marjainen saison-olut, joka on raikas lopetus jouluaterialle.

 

KARPALOVANUKAS JA ROSMARIINIMARINOITUJA KARPALOITA

6 dl kuohukermaa

1,5 dl sokeria

1,5 rkl vaniljasokeria

0,5 tl jauhettua neilikkaa

1,8 dl makeuttamatonta karpalotäysmehua

 

Marinoidut karpalot:

0,5 dl vettä

1 dl sokeria

100 g karpaloita (tuore tai pakaste)

1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

 

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Sekoita vaniljasokeri ja neilikka keskenään ja siivilöi ne teesiivilän läpi seokseen. Sekoita. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen noin kolmen minuutin ajan välillä sekoitellen. Nosta kattila levyltä, lisää karpalomehu ja sekoita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Jaa seos laakeisiin jälkiruokamaljoihin, peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Marinoi marjat. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa aluksi sekoittaen. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Nosta levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sekaan karpalot ja rosmariini ja anna maustua vähintään tunnin ajan. Säilytä jääkaapissa.

Lusikoi marinoituneita karpaloita hyytyneiden vanukkaiden pinnalle ja tarjoile heti.